Verken humant eller etisk av Humanetisk Forbund

Ny dag, og som vanlig medfører dette også et nytt innlegg i debatten rundt islam. Denne gangen er det generalsekretæren i Humanetisk Forbund, Kristin Mile, som kommer med et utspill.

Her hevder hun at:

Så lenge Norge har kristne privatskoler, må også andre religiøse grupper, inkludert muslimene, få drive privatskoler. Det ligger føringer om dette i menneskerettighetene som Norge ikke kan ignorere. Menneskerettighetene sier at foreldrene skal bestemme hva slags undervisning barnet skal få. Når vi har frikirkeskoler, katolske skoler og Steinerskoler, så blir det helt galt å ikke tillate muslimene å ha sine skoler. Det er usedvanlig prinsippløst av Frp at de er for privatskoler, men mot muslimske skoler.

muslims_praying

Hun har selvfølgelig rett i at man ikke objektivt sett kan si at det er mer riktig å la kristne få sette opp privatskoler enn at muslimer kan det. Det man derimot kan stille spørsmålstegn ved er selvfølgeligheten ved at foreldre skal få sende barna til skoler som er tuftet på prinsipper som står nedskrevet i en 2000 år gammel bok, framfor vitenskap. Med vitenskap menes altså kunnskap som kan faktisk kan bevises og begrunnes logisk, og som man, sist men ikke minst, ikke har kommet fram til ved bruk av halusinogene stoffer.

Etter min mening er det hevet over enhver tvil at hvert enkelt individ skal ha retten til å velge om vedkommende vil vedkjenne seg til noen religion, og isåfall også hvilken. Men for at en person skal kunne ta et opplyst valg rundt om religion passer for en, er en avhengig av å ha fått en grunnleggende og upartisk innføring i alle livssynene. Når en går på en muslimsk skole, og dette gjelder også en kristen for den saks skyld, og allerede er født inn i et religiøst miljø, fratas man i ytterste konsekvens altså denne retten. Man vil kun introduseres til en mulig løsning til hvordan man skal tolke verden, og man vil etter min mening få en langt fattigere utdanning som konsekvens.

Hvis man derimot går på en offentlig skole vil man gjennom religionsfaget kunne få et relativt objektivt blikk på de forskjellige religionene, uten at det hele trenger å smake mer av indoktrinering enn informasjon. Kommer man fra et religiøst miljø vil man ha en arena hvor oppfatningene sine blir utfordret, gjennom naturfagstimene, og kommer man fra et ateistisk hjem vil man på samme måte bli presentert for andre måter å se verden på, i dette tilfellet gjennom religionsundervisningen. Derfor vil jeg hevde at å bli sendt på en religiøs skole er å få rettighetene langt mer krenket enn hvis man ikke får gå på det.

Reklamer

One Response to Verken humant eller etisk av Humanetisk Forbund

  1. Shoaib sier:

    Problemet her er jo noe du igrunn er inne på, nemlig at man gjør forskjell. HEF, slik jeg skjønner det, reagerer på forskjellsbehandlingen, ikke på at man egentlig er så mye for privatskoler i religiøs regi.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: